Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Lid worden  |  Contact  |  facebook  Linkedin
Header2.jpeg
Header4.jpeg
Header1.jpeg
Header3.jpeg
previous arrow
next arrow

Volgers of critici? 

Hoe voorkom je als bestuurder (of “Chief of Everything”) dat je op een bepaald moment niet in de gaten hebt dat de (medewerkers van de) organisatie zich onvoldoende aan geldende (IT) afspraken houdt?

Risico’s nemen

Als dat moment er is, moet je wellicht vaststellen; heb ik misschien onvoldoende aandacht aan deze situatie geschonken… Nou klinkt dat vrij direct en bot. Maar de voorbeelden zijn helaas voldoende voorhanden. Ook ik weet als geen ander dat ondernemen risico’s nemen is. Maar het is wel erg verfrissend als een medewerker of een collega-ondernemer je af en toe een spiegel voorhoudt en aangeeft; joh, wat je nu doet is niet zo verstandig.

Wat is verstandig?

Neem nou bijvoorbeeld het volgende: het gaat hier om een gedreven ICT-beheerder met passie voor het vak en zijn vestigingsdirecteur. De ICT- beheerder komt na een verzoek van de directeur direct met een oplossing. Denk hierbij aan: “Ik wil graag software X”. Om de directeur ten dienste te zijn installeert de ICT- beheerder direct software X. Daarna vraagt de directeur om een oplossing voor de opslag van wat foto’s. De ICT-beheerder faciliteert deze behoefte door snel een online account bij een gratis Cloudopslag aanbieder aan te maken. Ondanks dat de ICT-beheerder voelt dat een aantal van deze zaken op gespannen voet staan met “verstandig handelen”, zal hij niet snel een weerwoord geven. Er is namelijk een verre mate van afhankelijkheid. En hier schuilt het gevaar.

Wat zijn de consequenties?

Wellicht heeft deze directeur nooit stilgestaan bij de eventuele consequenties van zijn vragen. Wie weet had hij het juist enorm gewaardeerd om de spiegel voorgehouden te worden? Na verloop van tijd ontstond er een onhoudbare situatie. De ICT-beheerder was alleen maar ballen in de lucht aan het houden. Er was geen standaard, omdat het normaal (de standaard) geworden was dat iedereen kreeg wat hij/zij noodzakelijk achtte. En toen ging het mis. Laptop van de directeur vermist. Er was geen beveiligingsbeleid, dus het wachtwoord werd zo geraden en zo werd er vrijwel direct ingelogd op het gratis online account. Je voelt het al aan, het werd een drama. En wie kreeg de schuld? De ICT-beheerder.

Waarom gebeurde dit?

Er waren onvoldoende basisafspraken waarmee de ICT werd aangestuurd. Natuurlijk deed de beheerder keihard zijn best om het iedereen naar de zin te maken. En dat conflicteert. ‘Volgers’ lijken handig maar het resultaat is dat er een boze directie was en een zwaar teleurgestelde ICT-beheerder. De moraal van deze case; sta open voor een kritische noot van jouw beheerder en waardeer dat ook. Stel vooral een basisafspraken voor ICT op. Dan heb je een houvast waarop je terug kunt vallen en zaken kunt sturen. Het is altijd goed als je ICT-kosten kan besparen. Maar waak voor ‘goedkoop is duurkoop’. Zelf heb ik graag kritische mensen om mij heen, mensen die mij aanspraken en uitdagen en voor hen die niet kritisch zijn, toon ik extra aandacht.

Niels Piersma


MKB Nederland  

Amsterdam Economic Board

OPHP

 

 

ZuidPost is ook online te lezen

ZuidPost

Postadres
Postbus 67
2150 AB  Nieuw-Vennep

KvK 40595334

Vestigingsadres
(géén bezoekadres)

Hoofdweg 1308
2153 LS  Nieuw-Vennep