Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Lid worden  |  Contact  |  facebook  Linkedin
Header2.jpeg
Header4.jpeg
Header1.jpeg
Header3.jpeg
previous arrow
next arrow

Steunmaatregelen NOW2 en TVL worden nog uitgewerkt

Het kabinet heeft het verlengen van een aantal bestaande steunmaatregelen aangekondigd: onder andere de verbetering van de NOW met terugwerkende kracht.  De nieuwe en verbeterde versie gaat NOW2 heten en gaat gelden voor de periode juni t/m september. Ook komt er een TVL-subsidie, Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB, een opvolger van de TOGS. Die nieuwe regelingen worden nog uitgewerkt. In de loop van juni zullen, als alles is uitgewerkt, de aanvragen ingediend kunnen worden. De TOGS kan nog tot 26 juni 17:00 uur aangevraagd worden.

Een overzicht van de regelingen

De NOW1-regeling is met terugwerkende kracht aangepast om de meest gunstige loonsom van januari of maart en later te kunnen volgen. Dat is een verbetering bij omzetpieken en dalen. Ook worden werkgevers die eerder tussen wal en schip vielen alsnog in de gelegenheid gesteld om NOW-subsidie aan te vragen. Bijvoorbeeld bij een overname of start per maart waardoor geen omzetverlies of loonsom kon worden gevonden en een afwijzing voor NOW-subsidie volgde. De procedure hiervan is nog niet bekend, dus houd jezelf op de hoogte. 

Er komt een vervolg op de NOW1, de NOW2, waarbij loonsteun verlengd wordt onder de verbeterde voorwaarden. De opslag voor werkgeverslasten wordt in de NOW2 verhoogd van 30% naar 40% Dit biedt werkgevers meer financiële ruimte. Ook verdwijnt de individuele extra korting op de NOW-subsidie bij een ontslag op economische gronden. Die korting is het uitbetaalde loon voor die werknemer. Voor een collectief ontslag op economische gronden (20 of meer mensen tegelijk) gaat er een andere regeling gelden. In dat geval wordt de loonsom gekort met het loon van de ontslag mensen en daarbovenop wordt het totale subsidiebedrag met 5% gekort, tenzij de onderneming met vakbonden in maximaal een maand overeenstemming bereikt over een sociaal plan.

NOW2

Vanaf 6 juli 2020 zullen, als alles is uitgewerkt, de aanvragen ingediend kunnen worden. De uiterste termijn van aanvragen zal waarschijnlijk 31 augustus worden.

Wat feiten op een rijtje

  • De nieuwe NOW-regeling is nog niet uitgewerkt.
  • Vanaf juli komt er een extra ondersteuning voor het stimuleren van omscholing en bijscholing: NL leert door. Hiervoor wordt 50 miljoen uitgetrokken.
  • De TOZO wordt voortgezet en wordt strenger voor zelfstandigen door de partnertoets op inkomen. Lenen blijft een optie. De toets op levensvatbaarheid en vermogen blijft achterwege. De regeling voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt.
  • Via de TVL-regeling kan een specifieke groep ondernemers opnieuw een subsidie tot een maximum van € 50.000 voor vier maanden aanvragen, waarmee ze hun vaste lasten kunnen betalen, zoals bijvoorbeeld de huur, aflossingen of andere vaste lasten. Eerder werd aan bedrijven die beperkingen kregen opgelegd via de TOGS een gift van € 4000 toegekend. De TVL-aanvragen worden individueel bepaald op sbi-code, aan MKB tot 250 werknemers. De omzet en lasten worden afgezet tegen het omzetverlies dat minimaal 30% moet zijn. De nieuwe TVL-regeling is nog niet uitgewerkt, maar gaat gelden voor de periode juni t/m september.

De precieze uitwerking is in ontwikkeling en zal komende week bekend worden. De vele fiscale maatregelen zoals verliesverrekening, DGA-salaris verlagen, betaling van aanslagen uitstellen, werkkostenregeling uitbreiden etc. zijn inmiddels doorgevoerd. De kredietgaranties zijn ook al verbeterd en worden verlengd. Dat merken de ondernemers op dit moment ook al. 

 

MKB Nederland  

Amsterdam Economic Board

OPHP

 

 

ZuidPost is ook online te lezen

ZuidPost

Postadres
Postbus 67
2150 AB  Nieuw-Vennep

KvK 40595334

Vestigingsadres
(géén bezoekadres)

Hoofdweg 1308
2153 LS  Nieuw-Vennep