Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Lid worden  |  Contact  |  facebook  Linkedin
Header2.jpeg
Header4.jpeg
Header1.jpeg
Header3.jpeg
previous arrow
next arrow

Het kabinet breidde op 7 april het pakket met economische noodmaatregelen uit om ondernemers door de coronacrisis te helpen. Hieronder worden de belangrijkste punten toegelicht. De belangrijkste pijnpunten zijn voor een groot deel opgelost, mede met behulp van de toewijding van Ondernemend Nederland.
 

TOGS-regeling bijgevuld

Via deze regeling kunnen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen. Helaas vielen er eerst veel ondernemers buiten de boot, omdat hun SBI-code niet binnen de criteria viel. ONL kreeg honderden mails en telefoontjes van verontwaardigde ondernemers en heeft daardoor de ontbrekende SBI-codes kunnen bundelen. Deze zijn doorgegeven aan het ministerie van Economische Zaken. Onder andere fysiotherapeuten, toeleveranciers van eet- en drinkgelegenheden en tattooshops krijgen nu ook toegang tot deze regeling.

Daarnaast kwamen er veel vragen binnen van ondernemers die privé en zakelijk hetzelfde adres gebruiken. Zij vallen nu ook binnen de TOGS-regeling. Ondernemers die bijvoorbeeld boven de winkel wonen kunnen nu een verklaring invullen waarna zij alsnog van de TOGS-regeling gebruik mogen maken.

Lagere provisie BMKB-regeling

Bij de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) staat de overheid borg voor kredieten. Ondernemers moesten wel een premie van 3.9% betalen bij gebruik van deze regeling. Deze is uiteindelijk verlaagd naar 2%. Dit is een mooie stap voorwaarts. Zo wordt deze financiering toegankelijker voor ondernemers. Daarnaast is het garantiebudget verhoogd van 765 miljoen naar 1,5 miljard.

Garantieplafond GO-regeling verder verhoogd

Het mkb en het grootbedrijf die door de coronacrisis problemen hebben met het krijgen van bankleningen en bankgaranties, kunnen gebruikmaken van de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-regeling). Het maximale garantiepercentage is verhoogd naar 90% voor het mkb.

Overbruggingskrediet voor startups, scale-ups en andere innovatieve bedrijven

Deze bedrijven hebben doorgaans geen bankrelatie. Gelukkig krijgen zij de mogelijkheid om een overbruggingskrediet aan te vragen bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) als zij in de problemen komen.

Kredietverzekeringen ondersteunt met staatsgarantie

Kredietverzekeraars verzekeren in normale omstandigheden per jaar voor zo'n 200 miljard aan kortlopende kredieten in het MKB. Door de huidige situatie konden de kredietverzekeraars dit echter niet meer bewerkstelligen, aangezien betalingen al snel uitvielen. De staat zal voor 12 miljard garant staan in 2020, zodat kredietverzekeringen door kunnen lopen en ondernemers hiermee geholpen worden.

We zijn er nog lang niet

De grootste zorg blijft: Hoe gaan we de liquiditeit in bedrijven op peil houden? Met twee salarisrondes in zes weken en vakantiegeld wordt het voor heel veel bedrijven lastig om erdoorheen te komen.  

Er zijn namelijk nog een aantal oneffenheden, zoals bij de NOW-regeling. Hier is het ONL nog over in gesprek. Vooral voor bedrijven die afhankelijk zijn van de seizoenen en startups komt deze regeling niet goed uit. Gek genoeg kunnen directeur-grootaandeelhouders ook geen gebruikmaken van deze loondoorbetalingsmaatregel. Dat moet echt anders!

MKB Nederland  

Amsterdam Economic Board

OPHP

 

 

ZuidPost is ook online te lezen

ZuidPost

Postadres
Postbus 67
2150 AB  Nieuw-Vennep

KvK 40595334

Vestigingsadres
(géén bezoekadres)

Hoofdweg 1308
2153 LS  Nieuw-Vennep