Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Lid worden  |  Contact  |  facebook  Linkedin
Header2.jpeg
Header4.jpeg
Header1.jpeg
Header3.jpeg
previous arrow
next arrow

“Venneper Dome” Toekomst Nieuw-Vennep 2025

Nieuw-Vennep, watersporthart van Haarlemmermeer

OVHZ is het zat! Ons prachtige centrum, op een unieke locatie gelegen aan het water, maakt geenszins een gastvrije indruk. Wij zijn uniek, maar dragen dit niet uit, tijd om constructief drastische maatregelen te nemen. Daarom zijn wij in gesprek gegaan met buitenlandse investeerder Stroom Invest NV en de commissie Erfgoed Haarlemmermeer. Samen is er een plan bedacht waarin alle mogelijkheden die zich aanbieden in kaart zijn gebracht. Met als resultaat een kern waar we samen groot mee gaan worden, waar wij alle inwoners van Haarlemmermeer samen kunnen brengen, waar we trots op kunnen zijn en waar ondernemen weer een feestje gaat worden.

Ontwikkelen of onteigenen

We denken daarbij “out of the box & into possibilities”. Starre grondeigenaren kunnen kiezen: ofwel meegaan in de ontwikkelingen of onteigend worden. Eindeloze en vaak zinloze gesprekken, waar het onderste van de kan toch nooit in zicht komt behoren hiermee tot het verleden. Spijkers met koppen, zonder gezeur voor een gemeente waar iedereen alleen maar beter van wordt. Dat is onze gezamenlijke missie!

Commissie Erfgoed Haarlemmermeer

De commissie “Erfgoed Haarlemmermeer” is al enige jaren geleden geïnitieerd met als doel; Historisch erfgoed herstellen en behouden. Het was dan ook buitengewoon pijnlijk om te ontdekken dat Haarlemmermeer haar rijke historie met water en de verbinding hiervan compleet kwijt is. Na 10 jaar wordt deze missie dan toch, in samenwerking met Flow Invest NV in 2025 volbracht.

Onderdeel van de Stelling van Amsterdam

Het plan is een oude droom van de Commissaris van de Koning; door twee sluizen en bruggen bij de Gemalen Leeghwater en Lijnden te maken, wordt een directe verbinding tot stand gebracht met de Hoofdvaart van de Haarlemmermeer. Deze actie is van belang voor het realiseren van de inmiddels ver gevorderde plannen. Hiermee krijgt Haarlemmermeer een stuk historie terug en is daarmee direct verbonden met het water. De sluizen en ophaalbruggen zijn naast de historische gemalen gesitueerd en worden de parels van Haarlemmermeer. Deze aanpassing geeft toegang tot een uniek onderdeel van de Stelling van Amsterdam (Fort Hoofddorp), wat al vele jaren onderdeel is van Unesco Werelderfgoed.

Dome als overkapping voor evenementen

De Dome die over het centrum gebouwd gaat worden is wellicht de meest ingrijpende. Hierdoor kunnen evenementen altijd plaatsvinden. Eindeloze zoektochten naar een locatie en de daarbij behorende (haast onmogelijke voorwaarden die de gemeente stelt) behoren voor evenementen organisatoren tot het verre verleden. Denk hierbij aan de organisatie van bijvoorbeeld de Oranje Feestweek, Meerlive en het Concours Hippique. Deze evenementen worden een gegarandeerd succes, simpelweg omdat het Nederlandse weer geen spelbreker meer zal zijn. Er zal ruimte zijn voor 6 tot 7 duizend bezoekers.  “Panem et circenses” “Geef het volk brood en spelen”, door het plaatsen van een Dome wordt aan deze basisbehoefte voorzien.

Havengebied en horeca exploitatie

Het havengebied wat ontstaat door het uitbreiden en uitbaggeren van de Hoofdvaart zorgt voor bloeiende horeca. Boskalis heeft reeds een plan gemaakt en haar medewerking verleend. Naar aanleiding van deze gesprekken hebben ook alle Horeca ondernemers in Nieuw-Vennep aangegeven dat samenwerken de ultieme oplossing is om succesvol te worden. Samen de handen ineen, met terrassen aan het water, goed bereikbare (en gratis) parkeergelegenheden en het organiseren van gezamenlijke activiteiten aan de haven kunnen alle jaargetijden van het jaar plaatsvinden.

Hoofdvaart vol watersportplezier

Ook zijn er plannen gemaakt met het Hoogheemraadschap. De Hoofdvaart wordt uitgebaggerd zodat er capaciteit is voor zowel pleziervaart als actieve watersporten zoals poldersuppen, waterskiën, de bietentrektocht en watertaxi’s die Hoofddorp, Nieuw-Vennep en de Kaag aan elkaar zullen verbinden. Leuk detail: deze taxi’s kunnen onder de Dik Trom fontein door, wat weer een extra dimensie geeft aan deze uniek tocht over het water.

Nieuw-Vennep 2025 voor ondernemers & inwoners

Kortom, een omvangrijk project, aansluitend op Park21 waar nog dit jaar mee begonnen gaat worden. De plannen presenteren wij u bij deze. Mochten er bedrijven zijn die graag mee willen denken en vooral doen, kunnen zich aanmelden via . Want uiteindelijk zijn wij als Haarlemmermeerders gewend om te pionieren, waarmee wij met deze ideeën een prachtige toekomst kunnen creëren voor een kloppend watersporthart in Haarlemmermeer. Waar inwoners en ondernemers enorm van gaan profiteren. Wij zijn er zeker van dat er alleen met ontwikkeling en creatieve ideeën de juiste weg ingeslagen gaat worden. Stilzitten en afwachten is geen optie, dat hebben wij al te lang gedaan.

MKB Nederland  

Amsterdam Economic Board

OPHP

 

 

ZuidPost is ook online te lezen

ZuidPost

Postadres
Postbus 67
2150 AB  Nieuw-Vennep

KvK 40595334

Vestigingsadres
(géén bezoekadres)

Hoofdweg 1308
2153 LS  Nieuw-Vennep